HTML

Autóhitel, autó hitel

Igényelhető új és használt autó vásárlására egyaránt akár tulajdonostól, akár kereskedéstől szeretnének vásárolni. Az autó a vásárlás időpontjától az Ön tulajdonába kerül, míg az autóhitel összegét havonta törlesztő részletekben kell kiegyenlíteni.

Partnerek

2010.02.02. 12:38 Autó hitel

Szigorúbb szabályok a hitelezésben

Márciustól többek között attól is függ a felvehető lakáshitel összege, hogy milyen devizában kéri az ügyfél. Júniustól pedig életbe lép az a kormányrendelet, amely a gyorskölcsönhöz jutást szabályozza. Mindezek célja, hogy megakadályozzák a lakosság eladósodását.

50 ezer forint gyorskölcsön, 30 hetes futamidőre, 366,37 százalékos THM-mel - így hirdeti konstrukcióját az egyik cég. Csakhogy a 366,37 százalékos THM miatt a futamidő végére 26500 forinttal többet, 76500 forintot fizet vissza az ügyfél. Ennek ellenére sokan keresik fel a gyorskölcsönt folyósító cégeket. A pénzügyi elemző azt mondja, gyakori, hogy egy korábbi lakás- vagy autóhitelt törlesztenek a kölcsönből.

Sajnos ezek az ügyfelek már nem tudnak bankoktól felvenni kölcsönöket, és kénytelenek pénzügyi vállalkozásokat felkeresni a hitelfelvételükkel. Itt a THM viszont akár 2-300 százalékra is rúghat – mondta el Rákóczi Zoltán pénzügyi elemző.

Nyártól szigorítanak a szabályokon. Júniustól egy ügyfél egy év alatt egyszer vehet fel olyan hitelt, aminek 65 százaléknál nagyobb a teljes hiteldíjmutatója, azaz a THM-je. Így akarják megakadályozni a tömeges eladósodást. Nemcsak a személyi kölcsönök feltételei szigorodnak. Egy kormányrendelet szerint március elsejétől a mostanitól több önerőre lesz szüksége annak, aki ingatlant akar vásárolni. Nem mindegy ugyanis, hogy az adós milyen devizában veszi fel a hitelt.

Forint alapú kölcsönnél a ház vagy lakás piaci értékének maximum 75%-a, euró alapú hitelnél 60%-a, míg más devizáknál legfeljebb az ingatlan értékének 45%-a vehető fel hitelként. A szakemberek szerint a szigorítás miatt ugyan valóban nem nő az eladósodottak száma, ám ilyen feltételekkel még kevesebben juthatnak saját lakáshoz.

A minimálbéresek egyáltalán nem tudnak hitelt felvenni, hiszen olyan mértékben szigorítják meg a feltételeket, hogy a jövedelmébe mindenképpen bele kell férnie a megélhetésnek és a havi törlesztőrészleteknek is. Ez pedig azt fogja jelenteni, hogy egy minimálbéres jövedelemmel rendelkező ember körülbelül 2-3 milliós hitelnél többet nem fog tudni felvenni – magyarázta Bajuszné Garancz Ibolya, a Banki Hitelkárosultak Egyesületének irodavezetője.

Sőt, a bankok megvizsgálják, hogy az ügyfél mennyi hitelt tud visszafizetni. A jövedelmet és a fedezetet veszik figyelembe a pénzintézetek.

A belső szabályzat alapján megvizsgálják az ügyfelet egy hitelbírálati eljárásban. Meghatároznak egy limitet, ameddig az ügyfél hitelezhető – tájékoztatott Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője.

Így állapítják meg, mekkora az az összeg, amit a hitelt felvevő minden hónapban biztosan ki tud fizetni. Ez a szabály júniustól lép életbe.

Szólj hozzá!

Címkék: autólízing autókereskedés autóhitel


A bejegyzés trackback címe:

https://autohitelek.blog.hu/api/trackback/id/tr831687369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása